inburgeringsexamen-voorbeeldplaatje

Er zijn twee soorten examens voor het inburgeringsproces in Nederland:

Het Inburgeringsexamen

Het NT2-examen

Het inburgeringsexamen moet in Nederland worden afgelegd en is op taalniveau A2.

Het examen bestaat uit 6 examens die allemaal op één dag op dezelfde centrale locatie kunnen worden afgelegd en een zevende examen Oriëntatie op de Nederlandse Arbeidsmarkt waarvoor u zich apart moet aanmelden.

Het Inburgeringsexamen

Hieronder staat een lijstje met de onderwerpen die in het inburgeringsexamen komen:

• Participatieverklaring

• Oriëntatie op de Nederlandse Arbeidsmarkt (ONA)

• Kennis van de Nederlandse Samenleving

• Lezen

• Luisteren

• Schrijven

• Spreken

Om dit beter te begrijpen hebben wij voor de onderwerpen een kleine uitleg geschreven. We beginnen met de participatieverklaring.

De onderwerpen

Participatieverklaring:

Alles voor de deelnameverklaring doe je bij de gemeente. Je leert wat belangrijk is in Nederland. Dat is vrijheid, gelijkheid, elkaar helpen en democratie. U hoort van de gemeente wat u moet doen.

Kennis van de Nederlandse Samenleving:

U krijgt vragen over Nederland. Bijvoorbeeld over winkelen of naar de dokter gaan.

Examen Oriëntatie op de Nederlandse Arbeidsmarkt:

Het doel van het examen is om u inzicht te geven in hoe u in Nederland werk kunt vinden dat bij u past en hoe u dit werk voor de lange termijn kunt houden.

Lezen, Luisteren, Schrijven, Spreken:

Voor lezen, luisteren, schrijven en spreken krijg je opdrachten op A2-niveau. Op niveau A2 moet u korte eenvoudige teksten begrijpen, u moet Nederlandstaligen kunnen verstaan en u moet een e-mail of brief kunnen schrijven.

Oefeningen

Klik op de onderstaande knop om naar DUO.nl te gaan. Op de website van DUO staat meer informatie over het inburgeringsexamen. Ook staan hierop oefenvragen om een gevoel te krijgen bij de vragen die je op het examen krijgt.

Om je goed voor te bereiden op het examen is het belangrijk om veel te oefenen. Ook is het belangrijk dat je de theorie goed kent voordat je begint met het examen. Klik op een van de onderstaande knoppen om naar de cursus of de theorie te gaan.