nt2-examen-intro-plaatje

Het NT2 Nederlands Examen is het examen dat naast het inburgeringsexamen kan worden afgelegd om in Nederland te studeren en te werken.

Het verschil tussen het inburgeringsexamen en het NT2-examen Nederlands is dat je in Nederland op hoog niveau kunt studeren met het NT2-examen Nederlands. Ook kun je aantonen dat je de taal voldoende beheerst om hier te komen werken of studeren. Na het behalen van het NT2 Nederlands examen hoeft u het inburgeringsexamen niet meer te halen.

Het NT2 Examen

Het NT2 Nederlands Examen bestaat uit 2 programma’s, namelijk programma 1: MBO en programma 2: HBO/UNI.

Programma 1 is voor mensen die willen studeren en werken op MBO-niveau. Voor deze opleiding heb je taalniveau B1 nodig.

Programma 2 is voor mensen die willen studeren en werken op hbo / universitair niveau. Voor deze opleiding heb je taalniveau B2 nodig. Om programma 2 te kunnen doen, moet je eerst programma 1 hebben behaald. Voor de oefeningen behandelen we alleen programma 1.

De onderdelen

Op het examen krijg je vragen over 4 onderdelen: schrijven, spreken, lezen en luisteren.

Het schrijfgedeelte gaat over het afmaken of maken van zinnen en het schrijven van korte opdrachten en teksten. Op het examen moet je 10 zinnen schrijven, 2 korte teksten invullen en 2 korte teksten schrijven die gaan over werk of opleiding in Nederland.

In het spreekgedeelte moet je vragen beantwoorden en over onderwerpen praten via een microfoon. Op het examen krijg je 8 korte spreekopdrachten en 8 medium spreekopdrachten.

In het leesgedeelte moet je vragen over een tekst beantwoorden. Er zijn vragen waarbij je moet kiezen wat het onderwerp is, wat een stuk tekst precies betekent en waar je iets in de tekst moet opzoeken.

Het laatste deel gaat over luisteren. Eerst hoor je korte luisterteksten, nadat je de teksten hebt beluisterd krijg je vragen die je moet beantwoorden. Deze luisterteksten gaan over situaties op het werk, tijdens een studie of in het dagelijks leven.

Oefeningen

Klik op de onderstaande knop om naar de website te gaan van het staatsexamen. Hierop staat extra informatie over het NT2 Examen. Ook staan hier extra oefeningen om een gevoel te krijgen bij de vragen die je krijgt op het examen

Voordat je het NT2 Examen gaat maken is het belangrijk om een goede basis te hebben. Wij hebben hiervoor een cursus gemaakt waarin we alle basiswoorden behandelen. Hiernaast is het ook handig om de theorie te kennen. Klik op een van de onderstaande knoppen om naar de cursus of de theorie te gaan.