Als je een mail schrijft, of met een andere Nederlander chat moet je wel eens lastige woorden typen. Dan is het handig om te weten hoe je speciale tekens typt. Er zijn twee manieren om 2 puntjes (trema) op een letter te zetten. 

De puntjes methode

De makkelijkste en snelste manier om puntjes op een letter te zetten is via de puntjes methode. De ” knop zit meestal direct links van de enter knop.

Eerst hou je de shift knop en ” knop tegelijk in. Daarna laat je ze los, en klik op je de letter waar je een trema op wilt zetten. Hier een visueel voorbeeld van de shift en ” knop.

De ” knop:

trema-puntjes-''-knop

De shift knop:

trema-puntjes-shift-knop

Als je puntjes op een hoofdletter wilt zetten moet je eerst de capslock aanzetten. Daarna kun je de ” methode gebruiken zoals hierboven.

Gebruik het onderstaande gebied om te oefenen met de trema.

De alt methode

De alt methode is minder populair, maar werkt net zo goed. Hiervoor moet je wel de nummercombinaties uit je hoofd kennen. Let op! voordat je begint moet je de numlock aanzetten. Dit doe je door op de numlock knop te klikken.

trema-puntjes-numlock

Daarna heb je de alt knop en het numpad nodig.

Alt knop:

trema-puntjes-alt-knop

Numpad:

numpad-trema-puntjes

Eerst hou je de alt knop in. Daarna kan je een nummercombinatie invullen, bijvoorbeeld “137”. Als je het goed gedaan hebt krijg je nu de letter: ë. Je kan het onderstaande gebied gebruiken om te oefenen.

Nummercombinaties

Om het makkelijk te maken hebben we een lijstje gemaakt van de meeste nummercombinaties.

0228 = ä
0235 = ë

0239 = ï
0246 = ö
0252 = ü
0255 = ÿ

Hoofdletters

0196 = Ä
0203 = Ë
0207 = Ï
0214 = Ö
0220 = Ü
0159 = Ÿ

 

Wil je meer toetsenbord tips? Klik dan op de onderstaande knop