In de laatste paar jaren zijn er veel ontwikkelingen geweest op het gebied van nieuws en entertainment. Door de nieuwste mobieltjes en de snelste apps krijg je al het nieuws direct te horen. Ondanks al deze snelle ontwikkelingen is er ook iets anders populair geworden, namelijk: Podcasts. Een podcast is meestal gehost door een vaste presentator die iemand uitnodigt met veel verstand over een bepaald onderwerp. De specialist krijgt vragen over het onderwerp. Daarna volgt een gesprek van een uur tot anderhalf uur. Een ouderwetse discussie dus.

Er zijn veel podcasts over de onderwerpen: business, fitness, mensenrechten, politiek, etc. Maar een onderwerp wat steeds populairder wordt onder de podcasts zijn docenten. Tijdens een docenten podcast gaat het vooral over les geven, de laatste ontwikkelingen, type leerlingen en nieuwe manieren van lesgeven.

Door ontwikkelingen als corona is de manier van lesgeven erg veranderd. Bijna alle lessen gebeuren in Microsoft Teams in plaats van het klaslokaal. Maar waar kan een docent nou zijn mening uiten over het online les geven. En waar kan deze docent tips en tricks krijgen van andere docenten? In een podcast dus!

Wij hebben een lijstje gemaakt van de beste docenten podcasts in November 2020:

1. Krachtige Leraar

De eerste podcast op deze lijst is de populaire podcast Krachtige Leraar. De hosts van de ze podcasts zijn Mohamed Bouamrani en Zena Bani. Mohamed is een ICT leraar en Zena is een student op de Universitaire Pabo. Bij de Krachtige Leraar is er om de 2 weken een nieuw interview. Dit is meestal een docent of iemand die deskundig is op het gebied van docent zijn.

De podcast bestaat uit een diepgaand interview waarbij ook vragen gesteld kunnen worden door luisterende leraren. Bij elke podcast is er ook een discussie over een onderwijsmythe. Voor de podcast is er een terugblik en na de podcast is er een evaluatie, net zoals een echte les! Op het moment is deze podcast erg actief.

Klik op de onderstaande link om de meest recente podcast te luisteren

Krachtige Leraar

2. De Correspondent

Nummertje twee van dit lijstje is de podcast van De Correspondent. De Correspondent is een modern nieuws platform met onder andere blogs, artikelen en podcasts. Het platform is niet specifiek gericht op docenten maar het is wel een groot platform. Het voordeel hiervan is dat de podcasts zeer professioneel zijn en dat de artikelen kwalitatief goed zijn. Bijna de populairste docenten podcast is het interview met Meester Bart die bijna de beroemdste Engels docent is. Na elke podcast wordt er ook een samenvattend artikel geschreven voor de luisteraars met weinig tijd.

Klik op de link hieronder om naar de podcast te gaan van Meester Bart

De Correspondent

3. Talks with Teachers

We zijn al bijna over de helft, en dit keer gaat de eer naar Talks with Teachers. Deze podcasts is zoals je het aan de naam al hoort een internationale podcast in plaats van een Nederlandse podcast. Misschien is het moeilijker om je hier aan te relateren als Nederlands docent. Toch maakt de kwaliteit van deze podcast alles weer goed.

In deze podcasts zijn vooral leraren of deskundigen aan het woord. In de laatste podcast was de populaire Shanna Peeples geïnterviewd. Zij was docent van het jaar in 2015, van haar valt dus veel te leren. De podcast duurt een halfuurtje en is erg leerzaam. Bij elke podcast is er ook weer een revaluatie voor de docenten met wat minder tijd. Naast podcasts heeft Talks with Teachers ook artikelen met handige tips en stappenplannen voor beter lesgeven. Ook hebben ze een boek uitgebracht met de lessen van 15 ”master” leraren.

Klik op de onderstaande knop om naar de podcasts te gaan van Talks with Teachers

Talks with Teachers

4. Onderwijsvragen

We zijn al bijna weer op het einde. Nummertje vier van deze lijst gaat naar de podcast Onderwijsvragen. De podcasts van onderwijsvragen gaan over, zoals je het in de naam al hoort, onderwijsvragen. Elke twee weken wordt er samen met luisteraars en volgers een onderwijsvraag besproken.

De meest recente podcast ging bijvoorbeeld over de onderwijsvraag: “Waarom is er een inspectie van onderwijs?”. De host van deze podcast is BNR Nieuwsradio. De podcast zelf duurt ongeveer 10 minuutjes, wat ook wel eens fijn is. De podcasts zijn niet helemaal recent maar er is wel een mooi archief met totaal 25 afleveringen.

Klik op de onderstaande link om naar de podcasts te gaan van Onderwijsvragen (Tip: Scroll naar onder)

Onderwijsvragen

5. De Betere Docenten Kamer

De laatste plek, en de prijs voor de langste naam gaat naar de docenten podcast De Betere Docenten Kamer. Bij deze podcast is er wekelijks een discussie over lesgeven. Hierbij gaat het bijvoorbeeld om: online lesgeven, racisme, pandemisch onderwijs en levenslessen voor studenten.

De podcasts worden meestal gehost door Bob en Rinus die interessante discussies houden en zelf ook docent zijn. Het is een moderne podcast die naast het web ook te luisteren zijn op Spotify en Soundcloud. Voor diegene die niet kunnen wachten staat er zelfs een timer op de website voor de volgende podcast.

Klik op de onderstaande link om naar de website van De Betere Docentenkamer te gaan.

De Betere Docenten Kamer

Met De Betere Docenten Kamer op de vijfde plek was dit alweer het lijstje. Podcasts worden steeds populairder en zoals je ziet hebben docenten hier ook profijt van. Maar als je de docenten podcasts vergelijkt met bijvoorbeeld de business podcasts is het aantal podcasts nog erg schaar. We hopen dat er in de toekomst meer docenten podcasts ontstaan en dat we een lijstje kunnen maken met nieuwe namen.

Voor een samengevat lijstje van de podcasts kan je op de onderstaande link klikken

Docenten Podcasts